En l'actual marc econòmic-financer cal oferir coneixements financers a diversos col·lectius i a diferents nivells, però molt especialment a escoles i adolescents. Per aquest motiu va sorgir al 2012 el projecte EFEC, que té per objectiu oferir a les escoles públiques, concertades i privades de Catalunya la possibilitat d'impartir educació financera bàsica als alumnes de 4t d'ESO (últim curs d'Educació Secundària Obligatòria).
EFEC és conseqüència del projecte EFEP de la Comissió Europea, que es basava en una millor pràctica detectada a Escòcia on professionals del sector financer impartien tallers a alumnes adolescents.
A EFEC els tallers són impartits per treballadors voluntaris vinculats a al sector econòmic, financer, tributari i assegurador (professionals en exercici o jubilats). També s'ofereix l'opció que els professors imparteixin ells mateixos el tallers als seus alumnes. Els centres educatius que participen del programa s’hi apunten de manera voluntària per tal que els seus alumnes rebin competències en finances personals.
Aquest programa d'alfabetització i educació financera s'emmarca en les recomanacions d'organismes internacionals tant rellevants com l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i la Unió Europea (UE), i està supervisat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Ambdues organitzacions han fet èmfasi en la necessitat de dotar a la ciutadania de competències per tal de gestionar els seus ingressos i despeses, que ajudin a evitar episodis de sobreendeutament i d'exclusió financera.
La darrera edició del programa va arribar a 501 centres escolars, i ja acumula 32.673 tallers a gairebé 213.893 alumnes en el total de les 12 edicions.
EFEC està dirigit als alumnes de 3r, 4t d'E.S.O. dels centres educatius catalans que participen voluntàriament al programa.
La participació al programa és gratuïta.
Els tallers són impartits per voluntaris vinculats a entitats financeres (professionals en actiu o jubilats), professionals vinculats a associacions del sector econòmic financer i funcionaris de l’Agència Tributària de Catalunya, amb amplis coneixements dels temes tractats a cada taller, així com professors de secundària dels centres participants. Les persones interessades que compleixen els requisits per a poder ser voluntaris reben formació a fi d’adquirir les habilitats necessàries per a compartir i impartir els coneixements als alumnes d’E.S.O. i Batxillerat.
Els tallers d’educació financera estan estructurats en blocs independents de 60 minuts de durada. Els continguts s’han desenvolupat, revisat i avaluat en col·laboració amb un comitè assessor format per professors de centres públics i concertats i representants de l'Institut d'Estudis Financers. Per a la 13a edició els continguts d’EFEC s’han estructurat en vuit tallers:
A EFEC sabem que molts dels voluntaris no tenen experiència prèvia en aquest tipus d’activitat. S’ha dissenyat un programa de capacitació tenint en compte aquesta situació. Entre d’altres materials, s’entrega als voluntaris un dossier on es descriu com fomentar l’activitat dels estudiants, saber conduir una aula, i conèixer les tècniques per mantenir l’interès dels estudiants. Durant la impartició dels tallers sempre hi ha present un professor a l’aula que és responsable dels alumnes.
Pel curs acadèmic 2024/2025, els tallers s’imparteixen des del novembre de 2024 fins el maig del 2025.